فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان - سال دهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1390)

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال دهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محسن رضاییان صفحه 243
  • هادی فتحی مقدم، مختار مختاری، لیلا کمایی، اکرم آهنگرپور * صفحه 245
    زمینه و هدف

    بیماری دیابت یک اختلال اندوکرینی مهم و در حال افزایش در بیشتر کشورها است. در طب سنتی از عصاره گیاه حرا (Avicennia marina) که در سواحل خلیج فارس هم رشد می کند، در درمان بعضی از بیماری ها استفاده می گردد. در این مطالعه اثر عصاره آبی و آبی- الکلی برگ گیاه حرا در موش های صحرایی نر دیابتی شده با استرپتوزوتوسین مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه به روش تجربی بر روی 45 سر موش صحرایی نر در 9 گروه پنج تایی انجام گرفت. گروه کنترل غذای معمولی دریافت می کرد. گروه های دیگر با تزریق درون صفاقی محلول استرپتوزوتوسین به میزان 60 میلی گرم بر کیلوگرم دیابتی شدند. گروه های دیابتی شامل دیابتی، شاهد دیابتی (نرمال سالین 9/0%) و 6 گروه درمان شده با عصاره آبی و آبی الکلی برگ گیاه حرا (30، 60 و 120 میلی گرم بر کیلوگرم، برای سه روز پیاپی با روش گاواژ) بودند. 24 ساعت بعد از تجویز آخرین مقدار عصاره (در حالت ناشتا)، خون گیری از قلب بعمل آمد. میزان گلوکز سرم به روش آنزیمی و میزان انسولین سرم به روش الایزا اندازه گیری شد.

    یافته ها

    عصاره آبی و آبی- الکلی برگ گیاه حرا، کاهش موثری (05/0 p<) در میزان گلوکز سرم در مقایسه با گروه شاهد دیابتی (به ترتیب از 88/10 ± 80/293 به 97/2 ± 4/131 و 92/1 ± 139 میلی گرم بر دسی لیتر) ایجاد کرد. وزن موش ها نسبت به وزن اولیه افزایشی نشان نداد. افزایش در انسولین حیواناتی که عصاره دریافت کرده بودند، مشاهده شد. تجویز عصاره به صورت خوراکی هیچ اثر سمی بر روی موش صحرایی بعد از دو روز نشان نداد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق اثرات کاهنده عصاره آبی و آبی الکلی برگ گیاه حرا بر میزان قند خون در موش های دیابتی را نشان داد.

    کلیدواژگان: گیاه حرا، دیابت، گلوکز خون، انسولین
  • مجید علی محمدی اردکانی، سعید سعیدا اردکانی، حسین صیادی تورانلو صفحه 255
    زمینه و هدف
    مدیران سازمان ها جهت برنامه ریزی، کنترل و افزایش عملکرد سازمان خود، نیازمند اندازه گیری و ارزیابی عملکرد واحدهای زیر مجموعه سازمان می باشند. در این تحقیق، کارآیی نسبی نیروی انسانی مراکز بهداشت استان یزد با استفاده از مدل تحلیل پوششی داده ها (Data Envelopment Analysis) مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی- مقطعی، برای جمع آوری داده های مورد نیاز از روش پیمایشی استفاده گردید. پس از تعیین متغیرهای ورودی و خروجی اصلی مراکز بهداشتی و جمع آوری آمار عملکرد، نسبت به انتخاب مدل مناسب تحلیل پوششی داده ها (مدل بازده نسبت به مقیاس ثابت) برای سنجش کارآیی نسبی اقدام گردید. سپس با مدل سازی و اجرای مدل، ضمن سنجش کارآیی نسبی واحدها، ورودی ها و خروجی های هدف برای کارا شدن واحدهای ناکارا، هم به روش خروجی محور و هم به روش ورودی محور تعیین گردیدند. واحدهای مورد مطالعه 10 مرکز بهداشت در استان یزد در سال 1385، ورودی های مدل شامل دو متغیر تعداد بهورزان و تعداد پرسنل بهداشت خانواده شاغل و خروجی های مدل، اهم خدماتی که در مراکز بهداشت ارائه می شود، می باشند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق بیانگر این است که در سال 1385 مراکز بهداشتی شهرستان های میبد و یزد با میزان کارآیی نسبی 1، نسبت به دیگر مراکز، دارای بیشترین کارآیی نیروی انسانی بوده و مراکز بهداشتی شهرستان های تفت و مهریز به ترتیب با میزان کارآیی نسبی 427/0 و 485/0 دارای کارآیی نیروی انسانی پایین تری نسبت به دیگر مراکز بوده اند.
    نتیجه گیری
    با استفاده از مدل تحلیل پوششی داده ها می توان نسبت به سنجش کارآیی نسبی مراکز بهداشتی اقدام نمود و مدیران مراکز بهداشتی قادر خواهند بود با کمک این مدل، برنامه ریزی لازم را جهت بهبود کارآیی این بخش ها ارائه نمایند.
    کلیدواژگان: مراکز بهداشت عمومی، کارآیی، تحلیل پوششی داده ها
  • رحمت الله مرادزاده، جعفر حسن زاده، عبدالرضا رجایی فرد، صدیقه طهماسبی، پروانه گل محمدی صفحه 267
    زمینه و هدف
    اثر متقابل عوامل ژنتیکی و محیطی در اپیدمیولوژی به طور گسترده ای مورد توجه قرار گرفته است. روش های سنتی مطالعه این اثر به گروه شاهد نیاز دارد که انتخاب مناسب آن دارای مشکلاتی است. در طراحی نوین تنها موردی، این اثر را با داده های موارد (بیماران) می توان بدست آورد. در این تحقیق اثر متقابل ژن - محیط با داده های بیماران مبتلا به سرطان پستان با استفاده از دو طراحی مورد - شاهدی و تنها موردی بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با دو طراحی تنها موردی و مورد شاهدی همسان شده در سال 1387 انجام گرفته است. با روش تصادفی ساده 300 فرد مبتلا به سرطان پستان از درمانگاه شهید مطهری برای هر دو طراحی، و با روش در دسترس 300 فرد به عنوان شاهد برای طراحی مورد- شاهدی از مراجعین سایر بخش های مراقبتی درمانگاه شهید مطهری انتخاب شدند. داده ها با آزمون های رگرسیون لجستیک و رگرسیون لجستیک شرطی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    حدودهای اطمینان و -2log likelihood همه متغیرها در طراحی تنها موردی بهتر از مورد- شاهدی بود. خطای معیار در سن اولین قاعدگی، اولین زایمان در بالای 34 سال و افراد زایمان نکرده، سابقه تولد زنده، سابقه شیردهی و مصرف قرص های پیشگیری از بارداری در طراحی تنها موردی کمتر از مورد - شاهدی بود. مقدار P در متغیرهای سن اولین قاعدگی، اولین زایمان در بالای 34 سال و افراد زایمان نکرده، سابقه تولد زنده و سابقه شیردهی در طراحی تنها موردی کوچک تر از مورد - شاهدی بود.
    نتیجه گیری
    مدل تنها موردی، روشی کارا به لحاظ آماری، حجم نمونه و راحتی نسبی اجرا برای مطالعه اثر متقابل می باشد.
    کلیدواژگان: تنها موردی، مورد، شاهدی، سرطان پستان، اثر متقابل ژن محیط
  • زینب کاظمی زاده، محسن رضاییان، مژده فرنودی صفحه 279
    زمینه و هدف
    بی تردید یکی از اساسی ترین تصمیم ها برای هر انسان در طول زندگی، انتخاب شغل می باشد و افراد با انتخاب رشته تحصیلی، آماده ورود به حرفه مربوطه می شوند. هدف این مطالعه، بررسی انگیزه های انتخاب رشته تحصیلی در دانشجویان پزشکی و دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی که در سال 1389 انجام شد، پرسش نامه ای حاوی سوالاتی برای جمع آوری اطلاعات فردی و سوالات مربوط به انگیزه انتخاب رشته تحصیلی به صورت جمع ایفا در اختیار دانشجویان سال اول و دوم رشته های پزشکی و دندان پزشکی قرار گرفت (146 دانشجو). داده ها با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میزان پاسخ دهی در این تحقیق 89% بود. دانشجویان شرکت کننده، به تفکیک 60% پزشکی و 40% دندان پزشکی بودند. در بین دانشجویان رشته پزشکی و دندان پزشکی «داشتن موقعیت حرفه ای بالا» و «موقعیت اجتماعی» جزء مهم ترین انگیزه ها در انتخاب رشته تحصیلی بوده است. انگیزه های «داشتن امنیت شغلی» (04/0= p)، «درآمد بالا» (01/0= p) و «داشتن شغلی نیازمند توانایی های دستی» (001/0= p) به طور معنی داری برای دانشجویان دندان پزشکی مهم تر بودند. در مقابل، اهمیت انگیزه های «ارتباط با مردم»(02/0= p) و «داشتن شغلی با چالش های زیاد» (01/0= p) برای دانشجویان پزشکی به طور معنی داری بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    انتخاب رشته های تحصیلی پزشکی و دندان پزشکی تا حدود زیادی مربوط به برخوردار بودن از موقعیت حرفه ای بالا و جایگاه اجتماعی این رشته ها می باشد. تفاوت موجود در انگیزه های انتخاب رشته تحصیلی در بین این دو رشته مربوط به ماهیت کاری آنها است.
    کلیدواژگان: دانشجویان، انگیزه، انتخاب رشته تحصیلی، دندان پزشکی، پزشکی
  • زهرا رجحانی شیرازی، راضیه شفایی، مرجان آفرندیده صفحه 289
    زمینه و هدف
    جهت حفظ تعادل، تعامل مناسب سیستم های مختلف بدن و محیط ضروری است. برای بهبود تعادل درک حس عمقی، ورزش های تعادلی توصیه می شوند و تاکنون سازوکار روشنی در خصوص اثربخشی این تمرینات و تاثیر این تمرینات بر روی افراد سالم ارائه نگردیده است. لذا این تحقیق با هدف بررسی تاثیر ورزش های تعادلی بر حس عمقی مفاصل زانو و مچ پا و زمان تعادل بر یک پا در افراد سالم طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مداخله ای بر روی 30 نفر از دانشجویان دختر سالم در سال 1388 و در دانشکده علوم توانبخشی شیراز انجام گرفت. نمونه ها به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند و میزان خطا در بازسازی زوایای مفصلی زانو و مچ پا به صورت فعال و غیر فعال و زمان تعادل بر یک پا، در هر دو گروه اندازه گیری گردید. گروه مداخله ورزش های تعادلی را به مدت 6 هفته، هر هفته 3 بار انجام دادند و بعد از 6 هفته، ارزیابی مجددا تکرار گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری ویلکاکسون و من ویت نی استفاده شد.
    یافته ها
    اختلاف معنی داری در میانگین زمان تعادل بعد از تمرینات در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل و در بعد از تمرینات، نسبت به قبل از تمرینات وجود داشت (05/0> p). میانگین میزان خطا در بازسازی زوایای مفصلی قبل و بعد از تمرینات نیز تفاوت معنی داری داشت (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    ورزش های تعادلی می توانند سبب بهبود زمان تعادل بر یک پا و حس عمقی در مفاصل زانو و مچ پا گردند.
    کلیدواژگان: ورزش های تعادلی، حس عمقی، زمان تعادل، مفصل زانو، مفصل مچ پا
  • شراره ضیغمی محمدی، فاطمه غفاری صفحه 299
    زمینه و هدف
    اختلال عملکرد جنسی بر روابط بین فردی و زندگی زناشویی اثر منفی می گذارد. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی اختلال نعوظ در مردان مبتلا به هایپرتانسیون مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر تنکابن و رامسر در سال 1388 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی بر روی 200 مرد متاهل مبتلا به هایپرتانسیون انجام شد. روش نمونه گیری غیرتصادفی بود. اطلاعات با استفاده از فرم مشخصات دموگرافیک و پرسش نامه (مقیاس بین المللی عملکرد نعوظ) (The International Index of Erectile Function-5 item) جمع آوری گردید. اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی، آزمون های t، آنالیز واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج فراوانی اختلال نعوظ را نشان داد 5/75% بود و 5/27% از نمونه ها دچار اختلال نعوظ متوسط بودند. رابطه آماری معنی داری بین نمره اختلال در نعوظ با سن (000/0 = p)، شاخص توده بدنی (000/0= p)، مصرف سیگار (000/0= p)، فشارخون سیستولیک (000/0= p)، فشارخون دیاستولیک (001/0= p) و طول مدت ابتلا به هایپرتانسیون (002/0= p) وجود داشت، همچنین، میانگین نمره اختلال نعوظ با نوع رژیم دارویی (000/0= p) و مصرف مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین و مسدودکننده های گیرنده آنژیوتانسین II (025/0= p) اختلاف آماری معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    اختلال نعوظ در بیماران مبتلا به هایپرتانسیون شایع است و فاکتورهایی مانند افزایش سن، سیگار، چاقی و داروهای ضد هایپرتانسیون با شدت اختلال در نعوظ ارتباط دارند. در مردان مبتلا به هایپرتانسیون، تغییر در شیوه زندگی و نوع رژیم دارویی می تواند به کاهش اختلال عملکرد نعوظ کمک نماید.
    کلیدواژگان: هایپرتانسیون، اختلال نعوظ، مقیاس بین المللی عملکرد نعوظ
  • محمود موسی زاده، محمدرضا امیراسماعیلی، محمدرضا پارسایی، مرضیه احمدی، حسین جلاهی صفحه 309
    زمینه و هدف
    با توجه به فراوانی بیماری سل در زندانیان، مطالعه حاضر به بررسی وضعیت این بیماری در بین زندانیان زندان های استان مازندران می پردازد تا با بهره گیری از نتایج آن، پیشنهاداتی جهت کنترل بهتر این بیماری ارائه گردد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1387 در بین تمامی زندانیان استان مازندران که در زمان انجام مطالعه در زندان حضور داشتند (2405 نفر) انجام شده است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه ای شامل 9 سوال دموگرافیک و 11 سوال تخصصی بود. داده ها با بهره گیری از آزمون های آماری توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    از کل زندانیان شرکت کننده در مطالعه، 2227 نفر (6/92%) مرد و 178 نفر (4/7%) زن بودند. میانگین سن افراد مورد مطالعه 24/1 ± 8/26 سال بود. از نظر مدت اقامت در زندان، 1008 نفر (9/41%) بیشتر از 6 ماه در زندان حضور داشتند. هفت نفر از زندانیان (3/0%) از نظر HIV مثبت بودند. 136 نفر (7/5%) از زندانیان سرفه طول کشیده بیش از دو هفته داشتند. اسمیر خلط 2 نفر (1/0%) از افراد تحت بررسی، مثبت گزارش شد و 2 نفر (1/0%) مبتلا به سل خارج ریوی بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش، میزان شیوع سل ریوی اسمیر مثبت در زندان های مازندران، بالا بوده و 7/17 برابر جامعه عادی است، از این رو، تدوین و اجرای مستمر یک برنامه اثربخش کنترل سل در زندان ها ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: سل ریوی، سل خارج ریوی، زندانیان
  • صدیقه امینی رنجبر، بهرام کاظمی صفحه 317
    زمینه و هدف
    تشخیص درست و به موقع خونریزی های گوارشی تحتانی، جهت پیشگیری از عوارض از اهمیت وی‍ژه ای برخوردار است. هدف این بررسی پیدا کردن علل خونریزی های گوارشی در کودکان کرمانی جهت اداره بهتر آنان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی – آینده نگر، 138 کودک مبتلا به خونریزی گوارشی تحتانی بدون درد، طی مدت دو سال از ابتدای مهر 1384 لغایت مهر 1386 در بیمارستان افضلی پور شهر کرمان، مورد اندوسکپی تحتانی تا خم طحالی قرار گرفتند. در صورت وجود پولیپ، پولیپکتومی انجام می شد و در سایر موارد، از یافته های غیرطبیعی و یا مخاط طبیعی کولون نزولی و رکتوسیگموئید دو عدد بیوپسی تهیه و به بخش پاتولوژی بیمارستان فوق ارسال می گردید.
    یافته ها
    علل خونریزی در 7/87% موارد مشخص گردید. اکثر کودکان مبتلا (3/62%) پسر بودند، شایع ترین شکایت (63%) دفع خون روشن از مقعد بود. شایع ترین یافته کولونوسکپی (3/41%) و پاتولوژی (7/50%)، کولیت بود. سه علت عمده خونریزی به ترتیب فراوانی عبارت بودند از: کولیت آلرژیک (6/24%) پولیپ (2/23%) و بیماری های التهابی روده (4/17%). کولیت آلرژیک (8/1 برابر) و پولیپ (5/3 برابر) بیشتر در پسران و بیماری های التهابی (4/1 برابر) بیشتر در دختران دیده شد.
    نتیجه گیری
    کولیت آلرژیک و بیماری التهابی روده در این مطالعه نسبت به سایر مطالعات شایع تر بود.
    کلیدواژگان: کولیت آلرژیک، خونریزی گوارشی تحتانی، پولیپ، بیماری التهابی روده، کودکان
  • طیبه نگاهبان بنابی، علی انصاری جابری صفحه 323
    زمینه و هدف
    گسترش بیش از حد مصرف مواد شوینده علی رغم جنبه های مثبت، مشکلات بهداشتی فراوانی را برای مصرف کننده ها به وجود آورده است. با توجه به این که زنان عمده ترین مصرف کننده های خانگی این مواد هستند، در این مطالعه راهبردهای زنان شهر رفسنجان در مصارف خانگی مواد شوینده مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی که از خرداد سال 1386 لغایت خرداد سال 1387 انجام شد، از بین پرونده های مربوط به خانوارهای تحت پوشش مراکز بهداشتی- درمانی، 349 پرونده به صورت تصادفی سهمیه ای انتخاب گردیدند. سپس از طریق تماس تلفنی، مصاحبه ساختار یافته ای جهت ثبت رفتار زنان در خرید، نگهداری و مصرف مواد شوینده در منزل انجام گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 12 و آزمون های توصیفی مجذور کای و فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    مواد شوینده در 85% منازل در آشپزخانه نگهداری می شدند. 5/76% خانم ها به مقدار توصیه شده در برچسب مواد شوینده توجهی نداشتند. فقط 2/26% همیشه دستکش می پوشیدند. میزان عوارض پوستی و تنفسی ناشی از تماس با مواد شوینده به ترتیب، 2/41% و 5/17% بود. ابتلا به عوارض تنفسی با شاغل بودن (009/0= p)، وضعیت اقتصادی- اجتماعی (03/0= p)، عدم رعایت نکات ایمنی در نگهداری مواد شوینده و عدم برقراری تهویه موقع مصرف مواد شوینده مولد گاز ارتباط معنی دار آماری داشت (04/0= p). خانم هایی که چند ماده شوینده را با هم مخلوط می کردند و دستکش نمی پوشیدند، مشکلات پوستی را بیشتر گزارش کردند (000/0= p).
    نتیجه گیری
    رفتار زنان در مصارف خانگی مواد شوینده به گونه ای است که با قرار دادن آنها در معرض مواد شیمیایی، باعث ایجاد نگرانی در زمینه سلامت عمومی می باشد.
    کلیدواژگان: رفتار زنان، مواد شوینده، مصارف خانگی
|
  • H. Fathi Moghaddam, M. Mokhtari, L. Kamaei, A. Ahangarpour Page 245
    Background And Objectives

    Diabetes Mellitus is a major endocrine disorder and growing health problem in most of countries. Avicennia marina is a type of mangrove plants which can grows in the Iranian coastal areas of Persian Gulf. We studied the effects of Avicennia marina leaves aqueous and hydroalcoholic extract on streptozotocin -induced diabetic male rats.

    Material And Methods

    In this experimental study, 45 male rats were randomly divided into nine groups of five. Control animals were fed with a normal diet. The test groups received intraperitoneal injection of 60 mg/kg streptozotocin for induction of diabetes. The diabetic groups were further subgrouped into; diabetes, diabetic control (given 0.9% normal saline) and 6 groups treated orally with aqueous and hydroalcoholic extract of Avicennia marina leaves (30, 60, 120 mg/kg daily for three consecutive days). Twenty-four hours after the last treatment, blood samples were collected from heart for determining the blood glucose and insulin concentration levels using glucose oxidase and enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) methods respectively.

    Results

    Our results indicated that aqueous and hydroalcoholic extracts of Avicennia marina leaves could decrease the mean blood glucose of diabetic test rats compared to diabetic control group (from 293.8±10.88 to 131.4±2.97 vs 139±1.92 respectively). Also, a significant increase in the serum insulin levels with no increase in the final body weights was found in the former group. No toxic effects of leaves extract was observed after 2 days of treatment.

    Conclusions

    In this study, we have shown that Avicennia marina leaves extract can significantly decrease the blood glucose level.

  • M. Ali Mohammadi Ardakani, S. Saeida Ardekani, H. Sayadi Toranloo Page 255
    Background And Objectives
    Authorities of organizations need a performance appraisal system for planning, controlling and improving the efficiency of their organizations. In this research, the staff relative efficiency of health centers in Yazd province has been appraised by using DEA (Data Envelopment Analysis) models.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, the technique of gathering data was the "survey method", the main input and output variables were determined prior to applying the CCR method for assessment of relative efficiency. The relative efficiency of the units was assessed utilizing a modeling approach and running the model. For improvement of the efficiency, the target inputs and outputs of the inefficient units were determined using the input and output orientation model. For this study, 10 health centers situated at Yazd province were investigated in 2006. The inputs and outputs of the model were the health staff and workrs and the health services presented at these centers respectively.
    Results
    The findings of this study showed that the health centers of Mayboud and Yazd cities with the relative efficiency ratio (RER) of 1 had the best efficiency and the health centers of Mehriz and Taft cities with the RER of 0.485 and 0.427 had the lowest efficiency respectively.
    Conclusion
    Based on our results, the staff relative efficiency appraisal of health centers can be investigated using the DEA models. The DEA models can be used by health centers authorities to imorove the efficiency of health services delivery.
  • R. Moradzadeh, J. Hasanzadeh, A.R. Rajaaeifard, S. Tahmasebi, P. Golmohammadi Page 267
    Background And Objectives
    The role of gene-environment interaction in epidemiology has been widely considered. The traditional methods of studying the gene-environment interaction need appropriate control groups which their selection may be associated with some problems. Therefore, new methods have been created to study these interactions from which are the case-only designs. In this method, only the cases data are being used. In this study, gene-environment interaction in patients with breast cancer was investigated using the case-only and case-control designs.
    Material And Methods
    This study conducted in 2008, using two
    Methods
    matched case-control and case-only. Simple random sampling was used to select 300 patients with breast cancer in Shahid Mottahari Clinic for two aforementhioned designs. The control group for the matched case-control study was selected from the women referring to Shahid Mottahari Clinic. Data were analysed using lagistic regressian and conditional logistic regression.
    Results
    The confidence intervals and log likelihood in all variables in case-only design was better than the matched case-control. In case-only design, the standard error in the following variables; age at menarche, the first delivery at the age of ≥34 yrs and /or nulliparity, the number of live births, use of oral contraception pills, and breastfeeding history were less than those in the matched case-control design. In case-only design, the P-value of the above-menthined variables was less than those of the matched case-control design.
    Conclusion
    The case-only design is an efficiency method for investigating of the interaction in terms of statistical study, sample size and the easily implementing.
  • Z. Kazemizadeh, M. Rezaeian, M. Farnoodi Page 279
    Background And Objectives
    Undoubtedly, looking for a suitable job is one of the most important issues in everybody's life including students and a student's area of study has a great impact on this issue. The aim of this study was to assess motivations underlying the field of study choice in medical and dental students of Rafsanjan Medical University.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional study in 2010, questionnaires included demographic information and questions about the student's motives were given to the medical and dental students of the first and second years (146 students). The data were analyzed by descriptive statistics and Chi-square test.
    Results
    The response rate to the questionnaires was 89%. Sixty percent and 40% of the participants were medical and dental students respectively. The most important motivations among both students were "High professional status" and " Prestigious social standing". The motives of "Provides a secure career" (p= 0.04), "High income" (p= 0.01) and "Requires use of manual skills" (p= 0.001) were significantly more important for dental students. Medical students, in contrast to their dental counterparts, were significantly more likely motivated by factors relating to "Interacting with other people" (p= 0.02) and "Challenging career" (p= 0.01).
    Conclusion
    Choosing field of study by medical and dental studying likely related to their high professional and prestigious social status. The difference between the motivations of choosing the area of study is possibly related to the different nature of these two academic disciplines.
  • Z. Rojhani Shirazi, R. Shafaee, M. Afarandide Page 289
    Background And Objectives
    Suitable interaction of various systems of body and environment are necessary to maintain of the balance. Balance exercise is prescribed to improve balance and proprioception. There is not clear mechanism about the effectiveness of these exercises on healthy subjects. So, this study was done to investigate the effects of balance exercises on proprioception of knee and ankle joints and single- leg balance on healthy students.
    Materials And Methods
    This experimental study was conducted on 30 healthy female students of Shiraz Faculty of Rehabilitation in 2009. The participants were randomly separated into two groups, intervention and control. Errors in repositioning of knee and ankle joints angles (passive and active), and also single- leg balance time was measured in both groups. The intervention group did the balance exercises 3 times a week for 6 weeks and the measurements were then repeated. Data was analyzed by using Mann withney and Wilcoxon signed-rank test.
    Results
    There was a significant difference between two groups regarding the balance time before and after and training courses (p<0.05). Also, There was a significant difference in the mean of repositioning of angles before and after training (p<0.05).
    Conclusion
    Balance exercises may improve single-leg balance and proprioception in the ankle and knee joints.
  • Sh. Zeighami Mohammadi, F. Ghaffari Page 299
    Background And Objectives
    Sexual dysfunction has negative impacts on interpersonal relationships and married life. The aim of this study was to evaluate the frequency of erection dysfunction among hypertensive men referred to the health centers of Ramsar and Tonekabon in 2009.
    Materials And Methods
    This descriptive study was conducted on 200 hypertensive men patients selected using a non-randomized sampling method. The data collecting tool was the IIEF-5 questionnaire (The International Index of Erectile Function, a 5-item version). Data was then analyzed by SPSS software and using descriptive statistics, t-test, ANOVA and coefficient Pearson correlation.
    Results
    The findings indicated that frequency of erectile dysfunction was 75.5% and 27.5% had moderate erectile dysfunction. A significant statistical correlation was found between the score of erectile dysfunction and age (p=0.000), body mass index (p=0.000), cigarette smoking (p=0.000), systolic blood pressure (p=0.000), diastolic blood pressure (p=0.001), length of hypertension (p=0.002), also a significant statistical difference was found between mean score of erectile dysfunction and drug regimens (p=0.000), including use of angiotensin converting enzyme inhibitors and angiotensin II receptor blocker s (p=0.025). Conclusion s: Erectile dysfunction is common among hypertensive patients and factors such as age, smoking, obesity and anti-hypertensive drugs have an adverse effects on erectile dysfunction. In hypertensive men, changes in lifestyle and type of medications may improve erectile dysfunction.
  • M. Moosazadeh, M.R. Amiresmaili, M.R. Parsaei, M. Ahmadi, H. Jalahi Page 309
    Background And Objectives
    Regarding the high frequency of tuberculosis in jails, this survey studies the prevalence status of the disease in jails of Mazandaran province to provide useful suggestions for tuberculosis control.
    Material And Methods
    The present descriptive study was carried out by in 2008. The prisoners of Mazandaran province jails (2405 cases) comprised the research population. The data was collected by a questionnaire containing 9 demographic and 11 specific questions. Data was analyzed by descriptive statistics.
    Results
    2405 questionnaires were completed (response rate=96.2%). Of which, 2227 (92.6%) were men and 178 (7.4%) were women. The average age of the participants was 26.8±1.24. The majority (41.9%) of them were prisoners for more than six months. Seven prisoners (0.3%) were infected by HIV, 136 (5.7%) had a prolonged cough for more than 2 weeks, and 2 sputum smear (0.1%) was positive for TB and 2 (0.1%) were reported to have extra pulmonary tuberculosis.
    Conclusion
    According to the results of the present study, the prevalence rate of positive pulmonary smear tuberculosis in Mazandaran jails is 17.7 times higher than the normal of population. Therefore, continuous developing and implementing an effective plan for tuberculosis control is necessary for jails.
  • S. Amini Ranjbar, B. Kazemi Page 317
    B>
    Background And Objectives
    Early and on time diagnosis of lower gastrointestinal bleeding is essential due to different treatable etiologies and prevention of complications. The aim of this study was to detect the etiologies of LGI bleeding in children referred to Kerman Hospital of Afzalipour.
    Material And Methods
    This descriptive-prospective study was performed on 138 children with painless rectal bleeding admitted in Afzalipoor Hospital (from 2005 till 2007). The patients underwent colonoscopy by a pediatric gatroenterlogist. The colonscope passed into the splenic flexture, if polyp was detceted, polypectomy was done, and unless, two biopsies were taken from apparently intact mucusae and also any pathologic process on desceding colon and rectosigmoid.
    Results
    Etiology of lower gastrointestinal bleeding was detected in 87.7% of patients. Majority of the participants (62.3%) were male. The most common symptom (63%) was hematochezia. The most frequent endoscopic (41.3%) and pathologic finding (50.7%) was colitis. The three major etiologies of bleeding were; allergic colitis (24.6%), polyp (23.2%), and inflammatory bowel disease (17.4%). While allergic colitis (1.8 times) and polyp (3.5 times) were more common in boys, inflammatory bowel disease was common in girls (1.4 times).
    Conclusion
    The results of this study showed that the prevalence of allergic colitis and inflammatory bowel disease were higher than findings from similar studies.
  • T. Negahban Bonabi, A. Ansari Jaberi Page 323
    Background And Objectives
    Despite positive aspects of wide rang applications of detergents, a large number of these products are attributed to the several consumer's health problems. Women are the most domestic consumers. So in this study, women strategies for handling household detergents were surveyed.
    Material And Methods
    In this descriptive study, 349 women from health care centers were selected using stratified Random sampling method and their behaviours for handling household detergents by phone structured interview were surveyed. Data were then analyzed by SPSS software and descriptive statistics, χ2 and Fisher test.
    Results
    In 85% of houses, detergents were Stored in kitchen and 76.5% paid no attention to the detergent’s labels. Only 26.2% always were gloves. The rate of hand dermatitis and respiratory problems due to domestic cleaning was 41.2% and 17.5% respectively. Respiratory complications had a significant relationship with job (p=0.009), socio-economical statues (p=0.03) ignoring of the sefety rules regarding the storing of detersents and poor ventilation of the storing places (p=0.04). Women who mixed detergents without gloves had a higher rate of dermatitis (p=0.000).
    Conclusion
    Handling of household detergents may expose women to the adverse physical and chemical effects of detergents which could be a serious public health concern.